For the Artist

Пламен Петров - Скулптор. Художник. Артдизайнер.

Почти никой друг художник не е повлиял на българския дизайн на мебели толкова много, колкото Пламен Петров след социалистическия период. Художник, дизайнер, а и един от най-успешните български предприемачи, Пламен Петров завършва Университета за изящни изкуства във Велико Търново. Многоликите, всеобхватни произведения на изкуството, се зараждат върху пресечната точка на скулптурата, живописта и дизайна.

Удивителното мислене на Пламен Петров се отразява в интегрирането на голям брой материали и техники - например исторически строителни материали, керамика, текстил, естествени камъни, както и всякакви видове реликви от предишни епохи.

След 1989 г., Пламен Петров напуска сигурната си професия като преподавател и основава първата си фабрика за керамика и мебели в неговия гараж. От тогава, той е разработил над 100 различни модела. Днес, той осигурява работа на 70 служители. Въпреки това, неговият копнеж да създаде нещо извънредно го е върнал отново към изкуството. В следствие на това, той започна да превръща своите мебели в произведения на изкуството. Неговата изобретателност го води към разработването на оригинални концепции, които са доказателство за силно изразения нестандартен начин на мислене, и освен това за фундаментално новия подход за изразяване и за откриване.

Биляна Милушева-Вилкен
Галерист
Галерия Atelier Artmosphera в Дюселдорф, Германия

 

"Духовната и емоционална жизненост на твореца Пламен Петров надвишава материалните граници и намира своя неподражаем пластичен израз във всичките му творби. Каквото и да е: неговите произведения, изработени от старинна дъбова дървесина или експресивно боядисаните шкафове, скулптурите или картините и те - всичките му творби представляват материално-пластичния еквивалент на творец, който контролира и доминира абстрактното изразяване в най-добрата му форма. Пламен Петров е творец, който не само провокира да започнем общуване с творбите му; той ни принуждава до достигнем дълбините на нашето съществуване, което ни позволява всъщност да изпитаме непосредствеността на неговите творения."

проф. Илиян Илиев

More in this category: « Biography