колаж живопис артдизайн скулптура DE EN BG
  биография изложби контакти  

 

Пламен Петров - Скулптор. Художник. Артдизайнер.

Почти никой друг художник не е повлиял на българския дизайн на мебели толкова много, колкото Пламен Петров след социалистическия период. Художник, дизайнер, а и един от най-успешните български предприемачи, Пламен Петров завършва Университета за изящни изкуства във Велико Търново. Многоликите, всеобхватни произведения на изкуството, се зараждат върху пресечната точка на скулптурата, живописта и дизайна.

Удивителното мислене на Пламен Петров се отразява в интегрирането на голям брой материали и техники - например исторически строителни материали, керамика, текстил, естествени камъни, както и всякакви видове реликви от предишни епохи.

След 1989 г., Пламен Петров напуска сигурната си професия като преподавател и основава първата си фабрика за керамика и мебели в неговия гараж. От тогава, той е разработил над 100 различни модела. Днес, той осигурява работа на 70 служители. Въпреки това, неговият копнеж да създаде нещо извънредно го е върнал отново към изкуството. В следствие на това, той започна да превръща своите мебели в произведения на изкуството. Неговата изобретателност го води към разработването на оригинални концепции, които са доказателство за силно изразения нестандартен начин на мислене, и освен това за фундаментално новия подход за изразяване и за откриване.

Биляна Милушева-Вилкен
Галерист
Галерия Atelier Artmosphera в Дюселдорф, Германия

 

"Духовната и емоционална жизненост на твореца Пламен Петров надвишава материалните граници и намира своя неподражаем пластичен израз във всичките му творби. Каквото и да е: неговите произведения, изработени от старинна дъбова дървесина или експресивно боядисаните шкафове, скулптурите или картините и те - всичките му творби представляват материално-пластичния еквивалент на творец, който контролира и доминира абстрактното изразяване в най-добрата му форма. Пламен Петров е творец, който не само провокира да започнем общуване с творбите му; той ни принуждава до достигнем дълбините на нашето съществуване, което ни позволява всъщност да изпитаме непосредствеността на неговите творения."

проф. Илиян Илиев

 

Пламен Петров

 
Atelier Artmosphera, 47 Berliner Allee, 40212 Dusseldorf, Germany, F +49 211 86 32 11 72, M +49 178 35 96 351